Visjonære Småplantere

Vi i Rodeløkka Småplantlag har en forkjærlighet for det enkle og et glødende engasjement for menneskets plikt å kunne ivareta de enkle behov.

larsogmeg2

Foto: Markus Thorsen

Men sannheten er at mange ikke er i stand til å steke et speilegg ved fylte tretti, få kan lappe et sykkeldekk, vi kaster skjorta hvis den mangler en knapp og vi kaster i stedet for å forsøke å reparere.

Alt dette er følger av at vi lever i et forbrukersamfunn hvor vi er så heldige at vår kjøpekraft tilsier at det er lettere å kjøpe nytt enn å ta vare på det man allerede har.

Dette er et tankemønster og en utvikling som vi Rodeløkka Småplantlag stiller oss svært kritiske og uforstående til.

Uforløst potensial

Vi ser et uforløst potensial i Oslo by sine bygårder hvor ens beboere lever i takt med sesongen og erkjenner de resurser som ligger omkring og tar del i sitt eget liv.

Sesongen I Norge er kort så det handler om å gå hardt ut å så så mye og variert og foredle de smaker man høster slik at man kan få et tilbakeblikk fra tiden med bugnende varandakasser hele vinteren

I 2009 ble Rodeløkka Småplantlag dannet som et forsøk på å skape et felleskap gjennom å dyrke lett håndterlige og spiselige vekster. Småplant. Kunne man leve av det man dyrket på balkong og altan?

Det skulle by på motgang, soppinfeksjoner, ting som råtnet men også massevis av tomater, chili, aubergine, agurk. Poteter har kommet selv om det bare ble til en middag for to. Og urter. Masse friske urter av alle slag, fasonger og nyanser grønt.

Store visjoner

I år, som så mange tidligere forår har vi store visjoner om å komme et skritt nærmere å være selvforsynt. Ikke med alt, men med noe. I en avgrenset periode når det går mot sensommer og noen uker der omkring har vi mulighet til det. Da kan vi høste av det som ble sådd, eller ikke.

Foto: Markus Thorsen

Foto: Markus Thorsen

I år vil vi forsøke oss på mang ulike chilityper, forskjellig tomat og agurk, og urter.

Agurk har vi hatt hell med tidligere uten å få en eneste frukt, det er en altoppslukende plante.

Dette skal i potter.

På uteplassen i solveggen skal det bygges espalier og plantes sukkererter samt at vi har planer om å bygge eget drivhus.

Det handler i år om å kunne høste masse for senere å foredle dette til de lekreste små ting. Urtesalt, diverse sylta, potetchips og lignende.

Det starter med å så

Hvordan og hvorfor man gjør det slik man gjør.

Plantlaget går vitenskapelig til verks. Ser hvor solen treffer, ser muligheter for hvor det perfekt å stille sine planter i en spire fase.

Hvilken type musikk passer til de ulike sortene?

Mange vil nok si at dette ikke har noe for seg i det hele tatt, men faktum er at planter ser ut til å like klassisk så vel som jazz.

Skulle dine vekster bli utsatt for det man kan kalle bråkete musikk har de en tendens til å dø.

Plantlaget er i så måte interessert i å se nærmere på om planter utsatt for, etter vår ydmyke mening god musikk skulle gi større avkastning.

Hvorfor driver man med omplant? Hva er hensikten…

Selve utførelsen gjøres helst i pysj med Townes Van Zandt i bakgrunnen for å skape en tilstedeværelse som er viktig for videre utfall av plantens fremtidige høst. Townes Van Zandt overlevde det meste selv om han til slutt vandret heden. Må han hvile i fred.

Det er også en indikator på hvilke av frøene som kommer til å lykkes, hvilke man skal gå videre med.

Man gjør en omplant for at vekstene skal få mer rom til å vokse i før de settes ut i sine endelige potter eller på friland.

I år skal vi også benytte hageparsellen vi disponerer i bjørvika til poteter som skal bli til en ekslusiv potetchips, smaksatt med egne krydder.

Man må gjennom hele plantesesongen ta vare på sine vekster. De er særs delikate vesner (hvis man kan være såpass frimodig å kalle de det) og det er derfor viktig at de kan føle seg som en del av familien. Ta de med på ferie, skal du bort over kun kort tid kan man skaffe en plantevakt.

Plantene har sin egen agenda og kalender.

Vi følger dem!

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *