Slik tørker du chili

Er du en av dem som har blitt litt ivrig og sitter med en haug av chiliplanter med frukter du ikke får brukt opp. Ved tørking er du selvforsynt med chili godt utover høsten og kanskje helt til neste sesong. Av tørket chili kan du blant annet lage fantastiske krydder. Det finnes mange måter å tørke chili på. Her viser vi deg fire måter.

tørking hand

 

1. Tørk i ovnen

Det er viktig at ovnen ikke er for varm. Du vil ikke at chilien skal bli brent.

Slik gjør du:

– Forvarm ovnen til 60-80 ºC

– Kutt chilien i to på langs, eller i enda finere biter. Ta ut frøene om du syns det blir for sterkt å ha dem med.

– Fordel chilien på et stekebrett dekket med bakepapir eller i en form, og sett inn i ovnen.

– La ovnsdøren stå litt på gløtt mens chilien er i ovnen, slik at fuktigheten slipper ut.

Det er vanskelig å si konkret hvor lang tid dette vil ta. Det avhenger av chilitype, og om du har kuttet chilien i biter. Men et sted mellom 8 og 16 timer må du nok regne med. Reduser varmen dersom chilien skulle bli brun.

Skru eventuelt av ovnen før du legger deg og fortsett prosessen neste dag.

_MG_1450

 

2. Tørk i solen

Soltørking er en fin måte å tørke på så lenge været holder. Det er nemlig viktig at det er sol over en lengre periode. Det betyr at du bør følge med på værmeldinga. Når det rapporteres om finvær over en lengre periode, er tida inne for deg å sette i gang.

Slik gjør du:

– Stå opp tidlig den dagen du skal starte tørkingen, slik at chiliene får mest mulig sollys den første dagen.

– Du starter med å kutte chiliene i to, på langs. Ta ut frøene om du ønsker noe mildere chili.

– Legg chiliene på et bakepapir med den kuttede siden ned og plasser dem ut i sola. La dem ligge der til midt på dagen. Snu dem deretter rundt og tørk på den andre siden.

– Ta dem inn om kvelden.

– Når sola kommer opp igjen neste dag, setter du chilien ut igjen.

Hvor lang tid tørkingen tar, avhenger av chiliens tykkelse, hvor varmt det er, og hvor mye direkte sollys chilien får. Chilien er ferdig tørket når den lett knuses ved å klemme på den. Du kan framskynde prosessen ved å legge chilien til tørk på et underlag som blir varmt, for eksempel en ildfast form i stål.

 

3. Tørk i dehydrator

En dehydrator er en ypperlig maskin som trekker ut fuktigheten, ikke bare fra chili, men fra alle typer grønnsaker og urter. Maskinen får du kjøpt hos forhandlere som fører elektriske artikler.

Slik gjør du:

– Kutt chiliene i to og legg dem med snittflaten opp.

– Inni maskinen finner du lag på lag med rister.

– Fyll opp så mange rister som du har behov for. Her får du virkelig mulighet til å tørke mye samtidig.

– Når du er ferdig med å fylle ristene, setter du maskinen på cirka 60 ºC og lener deg tilbake.

 

4. Tørk inne

Denne tørkemåten tar litt lang tid, men det er til gjengjeld ganske så hyggelig å ha chili hengende til tørk.

Slik gjør du:

– Fest chilien fast med tråd, enten ved å bruke stilken eller ved å lage et hull i chilien og tred tråden igjennom ved å bruke en nål. Pass på at det blir luft mellom dem, på alle kanter.

– Når du har en fin bukett, henger du den opp et sted, gjerne der sola kommer til.

tørking

_MG_1411b

 

Foto: Markus H. Thorsen

Vi er ute med boka CHILIBØNDER I BYEN. Kjøp boka her.

Latest Comments
  1. Trine

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *