Rodeløkka Småplantlag på IKEA ÄTBAR

Rodeløkka Småplantlag har vært en tur innom IKEA ÄTBAR og forsøkt etter beste evne å motivere til å komme igang med planting av spiselige vekster på små areal.

workshop_dyrke selv_img_8461

Vårt fokus har alltid vært og kommer alltid til å være enkelhet. Med enkelhet mener vi at du gjør det så enkelt som mulig, i starten i hvertfall slik at du for oversikten over hva du driver med.

Dette kan deles opp i fem punkt:

  • Tenk smått og plant det du ønsker å spise eller bruke i maten din. Du må jo selvfølgelig plante akkurat så mye du ønsker, men det kan være greit å ha et slags fokus. For eksempel kan det vær vanskelig å bli selvforsynt med tomater dyrket i egen leilighet. Men hvis du høster 0.5 – 1 kg tomater på ei buske, så kan du lage ketsjup! Selvforsynt med ketsjup fra egen odling er helt innafor hvis du spør oss.
  • Ikke kjøp dyre potter og massse ekstra utstyr på hagesenter og dens like. Finn dertil egnet redskap innerst i skap og skuffer og gjør det om til endel av ditt planteutstyr. Gamle salatboller som ikke blir brukt lengre og annet blir fine plantepotter. Det gjør jo ingenting at det ser litt fint ut også. Gamle hermetikkbokser og annen matembalasje kan også brukes til å spire i. Husk at plastboksen med sopp som du kjøper på butikken er et utmerket drivhus.
  • Legg pengene du sparer på å ikke kjøpe masse utstyr i god jord og en god økologisk gjødsel. En fin såjord til å spire frem plantene dine i og en god kompostjord til senere. Styr unna billig torvjord på hagesenter!
  • Kjøp gjerne urter og andre vekster på hagesenter og i butikk. Men husk å plante om disse i større potter og gi de rikelig med næring. Da har de mulighet til å bli kraftige planter som du kan nyte av. Del også gjerne opp urtene dine og plant i flere potter!
  • Ikke vann ihjel plantene dine. De kan være fuktige men de er ikke svømmedyktige. Det er bedre at de tørker litt enn at de er oversvømt. Da kan du også oppleve at det blir mugg. Strø på sand og gi den mulighet til å tørke opp.

Skulle alt dette gå i orden og du plutselig finner deg selv stående forran et vindu fullt med spiselige vekster, ja da har du jo lykkes da! Da er det bare lus og fluer som kan da gleden fra deg.

Men sånn løser du det:

1 l vann

3 dl olje

2 dl grønnsåpe

2 dråper med oppvaskmiddel

– og en dæsj bakepulver

Ha det på en spruteflaske og gi de utsatte plantene en dusj eller to. Husk å skru av korken på spruteflaska når du er ferdig slik at den ikke eksploderer.

Lykke til!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *