Hjemmedyrket chili

For oss er chili det viktigste vi har på vårt kjøkken. Den lille avlange frukten kan løfte selv de nokså umotiverte matretter til det helt ytterste innen gastronomiske frembringelser. Vårt bekjentskap startet med den vanlige røde chili som man finner over alt i norske dagligvarer, men vi har alltid kjøpt med oss hvis vi har kommet over noen andre typer. Det er dessverre altfor sjelden jeg gjør. Fortsatt er det den røde og grønne, samt jalapeno og habanero som finnes i sortimentet rundt forbi. Men det finnes utallige sorter der ute I verden og en enkel måte for å få noe som ikke så mange andre har er å plante de selv.

Hvordan dyrke chili selv?

Kjøp noen frø hos et hagesenter eller på nett. Er du ute på reise og finner en chili som kanskje ser rar ut eller har et navn som klinger innbydende, lik Ukranian Sweet, kan du tørke den. Når den låter som noe en perkusjonist ville brukt ved å riste på den kan du enten briljere med dine rytmiske egenskaper på nachspiel, eller vente til februar/ mars og så den. Da er nemlig frøene planteklare.

utstyrjordChiliplanter liker litt skrinn jord, vanlig så-kaktusjord er god. Ikke kjøp jord som er ferdig gjødslet. Gjødsel av alle varianter kommer senere i planteprosessen og her forsøker man å styre unna kunstgjødsel. Melkekartonger, plastflasker eller ulike typer potter egner seg godt til å så i. Husk at det er bra med små hull i bunnen.

Hvordan så?

Stikk forsiktig ned 5-10 frø I potten avhengig av størrelse. De skal senere plantes over i større potter så det gjør lite at det kommer flere planter. Har du lite plass er det jo også plassbesparende å så flere frø i hver potte. Dekk til frøene med et tynt lag jord, dusj lett med vann fra en sprutflaske og dekk til med plastfolie. Still pottene lyst og pass på at de ikke tørker ut, men pass på at det heller ikke skal være for fuktig. Plastfolien fjernes innen en uke.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *