Få chilifrøa i jorda nå!

Nå er det tid for å å sette noen chilifrø i jorda. I hvertfall hvis du har planer om en heftig hjemmelaget chilisaus på egendyrka chili på seinsommeren. Du gjør bare slik som dette, eller går til anskaffelse av denne!
 sabilde
Chiliplanter skal ha næringsfattig jord i starten.Vanlig så- og kaktusjord er god. Ikke kjøp jord som er ferdig gjødslet. Gjødslingen kommer senere i prosessen. Skaff deg noen små potter. Avklipte melkekartonger, plastkopper og lignende kan fint brukes. Det finnes også fine pluggbrett eller spire kasser å få kjøpt på plantesentrene. Fordelen med disse er at du kan så mange planter på liten plass.Dersom du bruker et pluggbrett eller lignende, vil vi anbefale at du sår ett frø per rom. Dersom du har litt større potter, kan du gjerne så flere frø perpotte, men du må da være forberedt på å bruke litt tid på å skille røttene fra hverandre når plantene skal over i større potter litt senere i prosessen.

Da bør nemlig hver plante stå alene. Bruk fingeren og lag en grop i jorda på cirka 1 cm, og legg frøet nedi. Dekk til med jord, og dusj jorda lett med vann.
Bruk gjerne en sprutflaske, så har du full kontroll på vannmengden. Dersom det fulgte med et lokk til pluggbrettet, setter du det på nå. Hvis ikke, dekker du til pottene du har brukt med litt plastfolie. Dette er for å beholde fuktigheten og varmen under spireprosessen.
Frøene spirer som regel i en temperatur mellom 18 og 30 grader.
Badegulvet kan derfor være et perfekt sted å sette pottene. De trenger nemlig ikke lys før frøene spirer. Mange frø bruker cirka én uke på å spire, mens andre trenger mer tid. Dette gjelder spesielt de sterkere typene. Flere av disse spirer også først ved temperatur opp mot 30 grader. Følg godt med underveis, så jorda ikke tørker ut. Og pass for all del på at du ikke overvanner.
Det liker de svært dårlig.
Når frøene har spirt og du ser planten sprenge seg opp av jorda, stiller du pottene på et lyst sted, helst i en sydvendt vinduskarm. Fordi chili trenger mye lys, kan det være lurt med ekstra belysning, spesielt i de første
månedene av året.

Foto: Markus H Thorsen

Mere moro om chili og god mat finner du som sagt i denne!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *