Noe av det du bør vite om chili

Hva er chili?

Tro det eller ei, men det finnes flere enn 10.000 forskjellige chilityper og -varianter med en herlig variasjon i smak, styrke, fasong og bruksområder. Chili er en sterk frukt, eller visstnok strengt tatt et bær, men vi velger allikevel å kalle det en frukt da dette er en mer vanlig betegnelse. Chiliplanten tilhører en gruppe planter som har fellesnavnet Capsicum, som kommer fra det greske navnet Kapto, som betyr «å bite» eller «å svelge». Capsicum-planter tilhører Solanaceae-familien der også poteter, tomater og aubergine hører hjemme. Chilipepper er dog ikke i slekt med pepper, som man kanskje skulle tro. Navnet pepper kommer trolig fra Christopher Columbus, som på en av sine mange reiser kom over chili (og ble naturligvis svært begeistret). Selv syns han det smakte litt som pepper. Det var jo sterkt. Chilipepper ble navnet og med stor iver tok folket ham i mot da de så at skipet hans var fullastet med en ny eksotisk plante. Dette ble starten på kommersiell dyrking av chili i Europa.

_MG_4041

 

Hva gjør chilien så sterk?

Chili er sterkt. Noen ganger er den til og med så sterk at du gisper etter luft og ikke helt vet hvor du skal gjøre av deg. Selv om man kan venne seg til det, vil man alltid kunne slite litt ekstra med de sterkere sortene. Chili inneholder nemlig stoffet capsaicin. Det er dette stoffet som lager den deilig brennende følelsen når du spiser chili. Jo mer det er av dette stoffet, jo sterkere er chilien. Det er for øvrig det samme stoffet som brukes i pepperspray og visstnok i noen typer nesespray.

Styrken på chili, eller konsentrasjon av capsaicin, måles langs scoville-skalaen. Farmasøyten Wilbur Scoville fant opp en metode i 1912 som skilte ut capsaicinen fra chilien. Trente smakere kan på den måten fortelle oss hvor sterk chilien er. Resultatene avhenger i stor grad av hvor sensitiv smakeren er til capsaicin. Det betyr at vi ikke kan stole hundre prosent på denne metoden. Men vi vil påstå at den er mer enn god nok for oss vanlige folk. Skulle du komme over forkortelsen SHU, står dette for Scoville Heat Unit, altså hvor sterk chilien er.

Når du spiser chili frigjøres visstnok endorfiner – kroppens naturlige lykkestoff. Kroppen blir avslappet og fin, og du føler deg bra. På den ander siden vil kroppen prøve å fjerne den brennende følelsen. Det er da svetten i pannen kommer, og nesa begynner å renne. Dersom du spiser chili ofte vil du se at du tåler stadig sterkere chili. Det er da du er på vei til å bli et chilihue.

Styrken på chili varierer helt fra noen få hundre scoville-enheter, til over to millioner. Det kommer stadig nye chilier til som kan flotte seg med tittelen «verdens sterkeste chili». I dag er det Carolina Reaper som kan smykke seg med tittelen. Den har en målt scoville på 2.200.000. Til sammenligning ligger vanlig tabascosaus et sted mellom 2.500–3.000 scoville. I praksis betyr det for de fleste: Ikke spis Carolina Reaper dersom du er utrent.

_MG_4456

 

De fem primære chiliarter

For å rydde opp i det noe kaotiske chili-landskapet tar vi en sveip innom de fem primære chiliartene.

1) Capsicum annuum

Dette er den mest dyrkede chiliarten. Her finner du chili i mange forskjellige fasonger og styrker. Bell peppers, Wax, cayenne, jalapeño, og chiltepin er noen av chiliene du finner blant denne arten. Frøene fra disse plantene spirer som regel raskt, og plantene får ofte frukt tidlig på sesongen. I tillegg er annuum-planter hardføre. Det betyr at denne type chiliplanter kan være et greit sted å starte dersom du er ny med chili. Plantene er flerårige, selv om navnet «annuum» langt på vei antyder noe annet.

2) Capsicum frutescens

Det som kjennetegner denne arten er de kompakte plantene med små, sterke chilier som står rett opp fra planten. Tabasco og piri piri er to velkjente typer. Disse er godt egnet til å plante i potter da de ikke krever så stor plass. Styrken på chilier blant denne arten varierer fra cirka 30.000–70.000 scoville.

3) Capsicum chinense

Her finner du noen av de råeste chiliene. Bhut jolokia, habanero, datil og scotch bonnet er alle blant våre favoritter. Tross styrken, har chiliene fra disse plantene en fantastisk fruktig smak. Gjennomsnittlige scoville for plantene er 80.000–150.000, men her vil du altså finne flere av de sterkeste chilien i verden på over 1.000.000 scoville.

Disse plantene er vant til tropisk klima og vokser tregt, spesielt i vårt klima. Derfor kan det være lurt å investere i en ekstra lampe, både for å få ekstra lys men også for å kunne dra nytte av den ekstra varmen en slik lampe vil tilføre. Styrken kan vare i flere timer etter du har spist en av disse.

4) Capsicum pubescens

Denne arten stammer opprinnelig fra Bolivia og man anslår arten til å være 6000 år gammel.  Rocoto er den mest kjente sorten og er mye brukt i kjøkkenhager i høylandet mellom Peru Mexico. Plantene har svarte frø og hårete blader og arten er derfor enkel å skille fra de andre artene. Plantene tåler et kjøligere klima enn mange av de andre artene. Fruktene er sterke og har mye kjøtt i seg, noe som gjør at de egner seg dårlig til tørking. Nyt den heller fersk. Rocoto måler en scoville på 30.000–50.000 scoville.

5) Capsicum baccatum

I Sør-Amerika er denne arten en publikumsfavoritt. Der er arten den mest dyrkede og er blant annet kjent under forskjellige variasjoner av aji: aji amarillo, aji crystal, aji ayucllo og aji limon. Disse plantene er store, nærmest som små trær. Chiliene har en fruktig og røyket smak. Disse måles til 30.000–50.000 scoville.

File 09.07.2016, 20.02.51

 

Foto: Markus H. Thorsen

Vi er ute med boka CHILIBØNDER I BYEN. Kjøp boka her.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *