De syv sorter chili

Her om dagen gikk altså startskuddet for årets småplantsesong, der nede i snekkerboden. De første syv sortene ble forsiktig lagt ned i jorda, med et lett jordlag skånsomt plassert ovenpå.

Nå tar det litt tid før det skjer noe med disse. I mellomtiden kommer en aldri så liten presentasjon av de syv. Scoville-skalaen brukes for å vise chiliens styrke.

Syv sorter på hånden

Syv sorter på hånden

Bhut Jolokia

Dette er tidligere verdensrekordholder i styrke. Bhut Jolokia kommer opprinnelig fra India og går under mange navn: bih jolokia, ghost pepper og naga jolokia for å nevne noen. Mens den gamle gode tabascosausen har en styrke på 2.500 – 5.000 scoville, blir Bhut Jolokia målt til 1.000.000 scoville. Blir spennende å se hva vi kan bruke denne til.

Habanero Lemon

Denne gule herligheten fra Karibien er også blant de sterkere. Planten blir rundt 70 cm. høy. Den vokser litt tregt, så sett i gang nå. Scoville: 200.000 – 350.000.

Equador Purple

Du får ikke chili vakrere enn det her. Lilla, oransje og røde frukter preger denne fantastiske buketten. Styrken kommer snikende litt etter litt når du tar en bit. Helt spessielt. Scoville: 50.000 (sånn akkurat passe for de fleste).

Poblano (Ancho)

Dette er en mild chili fra Mexico med kun 1.000 – 1.500 scoville. Denne er vanlig å tørke og brukes mye i meksikansk mat. Ancho er navnet på den tørkede versjonen.

Habanero Fatali

En fruktig og sitrusaktig gul habanero med en styrke på 125.000 – 400.000 scoville. Planten blir ca. 60 cm høy. Denne er perfekt for tørking, og etter en liten runde med morteren har du det perfekte krydderet.

Fish Pepper

Nærmest en prydplante å regne. Med sine hvite og grønne blader skiller den seg ut fra de andre på chilifarmen. Fruktene har et varierende fargespekter: grønn, oransje, brun, hvit og rød. Den er medium sterk og, ikke overraskende, perfekt til fisk. Den er også fin å tørke. Scoville: 10.000.

Red Tip

Denne er en nykommer på farmen. Skal være fruktig og ganske så sterk. Fruktene på en Red Tip er ca 5 cm lange, og modner fra grønn til en fantastisk rødfarge. Velkommen skal du være.

Photo 29.01.15, 21.12.36

Fish Pepper: Tørk så har du det perfekte krydder.

equador purple

Equador Purple: Denne blir du sittende å stirre på ganske lenge. Foto: Markus Thorsen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *