Chiliribba! Den eneste ribba du trenger

Julen er tida for samvær med familien og de store måltidene. Det kan være vanskelig å få gehør for å rokke ved tradisjonene. Vi mener ikke å si at man skal kutte ut ribbe med surkål på julaften, men kanskje er det mulig å få plass til en litt annerledes julelunsj, også her med ribba i fokus. Hva med en slik lunsj på første juledag?

Oppskriften skal du få her. Men liker du det vi gjør med mat og chili eller kjenner noen som kanskje kunne ha glede av det, så har vi laget en bok som er den perfekte julegave! Boken kan du kjøpe her!

Som en sier på rodeløkka «Chili is the reason for the season»

chilliribbe

[6-8 porsjoner]
1 ½ kg ribbe
salt
pepper
2 chili, valgfri
1 hvitløk
1 håndfull fersk timian
1 ts spisskummenfrø
2 ss sennepsfrø
5 nellikspiker
8–10 kardemommefrø
1 kanelstang
20 pepperkorn
2 ts paprikapulver
1 ts kanel
1 ts allehånde
½ dl olje
saften av 2 lime
3 ss honning

Gni ribba inn med salt og pepper slik du ville gjort til julaften, og la ligge. Gjør deretter følgende med det som skal bli chiliribba:
Finhakk chili, hvitløk og fersk timian (kan også bruke tørket). I morteren har du i spisskummenfrø, sennepsfrø,nellikspiker, kardemommefrø, kanelstang og pepperkorn.

Stamp dette finkornet, og bland det sammen med paprikapulver, kanel og malt allehånde samt det du har finhakket. Tilsett litt olje, limesaft og honning. Hell herligheten over i en pose, legg i ribba, og legg posen i kjøleskapet.

Når du har kommet til første juledag, tar du ut ribba og setter den i ovnen. Stekes på vanlig vis – én time med svoren ned (i vann) på 200 ºC, og én time med svoren opp, dekket med aluminiumsfolie. Så fjerner du aluminiumsfolien og steker på 200 ºC de siste 30 minuttene. Sett gjerne på grillelementet de siste minuttene for å få sprø svor. Pass på så det ikke blir svidd.

Server med rømme og appelsinsalat i burger­ eller landbrød.

Foto: Markus H Thorsen

Mere moro om chili og god mat finner du som sagt i denne!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *